jönköping

Brandkvinnor sökes

Räddningstjänsen i Jönköpings kommun letar nya deltidsbrandmän bland kvinnor i kommunen.

Just nu finns det inte en enda kvinna bland deltidsbrandmännen i Jönköpings kommun. Men det ska det bli ändring på.

Med hjälp av brev till de kvinnor som skulle kunna vara aktuella, hoppas räddningstjänsten fånga deras intresse.

- Vi har skickat till tjejer mellan 25 och 50 år, som bor inom ett område fem minuter från brandstationen i Gränna, säger Andrea Höbenreich, som håller i projektet.

- Varför har ni skickat de här breven?

- Dels är det svårt att få deltidsbrandmän och det är ingen som fråga tjejerna, vi har inte sökt i den målgruppen förut, säger Andrea Höbenreich.

Det finns två kvinnor bland de heltidsanställda brandmännen i Jönköpings kommun, Andrea Höbenreich och en till, men det finns ingen bland deltidarna, alltså de som har sina vanliga jobb som bas, men som har beredskap som brandman på sin hemort och rycker ut vid bränder, olyckor, utsläpp och så vidare. Det är inte helt lätt att hitta lämpliga personer.

- Det är svårt, man ska bo inom fem minuter från brandstationen, du ska vara så pass vältränad så du klarar testerna, ett psyke så du klarar jobbet, säger Andrea Höbenreich.

För att få tag på fler deltidsbrandmän så har räddningstjänsten börjat söka bland kvinnorna. Bland de första som kontaktats är kvinnorna i Gränna som fick brev i veckan med frågan om de är intresserade. Och det här är en långsiktig satsning, säger Andrea Höbenreich.

- Absolut, det finns inga deltidstjejer i Jönköping. Det är inte säkert att vi får tag på någon som riktigt funkar, men då har vi ändå väckt frågan, säger hon.

 Jessica Sonelius
 jessica.sonelius@sr.se

-