Östra Göinge

Strokedrabbad får ingen assistent

Uppdaterad 27 maj 2009 kl 13.45

I september 2008 drabbades den förre detta fritidspolitikern Mats Andersson av en stroke. Men trots att han blev förlamad i högersidan och har svårt att tala så har Östra Göinge kommun inte gett honom någon personlig assistent.

När Mats Andersson kom ut från sjukhuset efter sin stroke skickades han till äldreboendet Lindgården i Broby trots att han bara är 47 år gammal, en tillfällig lösning i väntan på ett eget boende.

Efter tre och en halv månad på äldreboendet har han nu en egen lägenhet. Hemtjänsten besöker honom där, men det räcker inte berättar hans mamma Anita Andersson.

– Han har satt på spisen och bränt sig när han försökt laga mat själv, så vi har tvingats ta ut propparna, säger Anita Andersson.

Han får inte heller tillräcklig stimulans och sticker ut på stan själv vilket oroar Anita Andersson då hon är rädd att hans rullstol ska välta och att han ska bli påkörd.

Nu ska Försäkringskassan utreda om Mats har rätt till personlig assistent.

Anders Bengtsson (S) är ordförande i tillstånds- och tillsynsnämnden i Östra Göinge kommun. Han vill inte kommentera det enskilda fallet, men tycker att omsorgen fungerar väl för kommunens funktionshindrade.