jönköping

"Vi har med råge passerat gränsen"

Jönköpings havererade jämställdhetsprojekt kritiseras för att  ha kostat för mycket och skötts dåligt. Dessutom har konsulten hoppat av och projektledaren sjukskrivit sig.

- Vi har med råge passerat den gräns för kostnader till konsulten där vi behöver göra en upphandling, beloppsgränserna stack iväg, säger stadsdirektör Martin Andreae.

Det är ett av de större projekten som stadsförvaltningen i Jönköpings kommun dragit igång. Med en summa på runt 2,4 miljoner från Sveriges kommuner och landsting, SKL, samt en handläggare, så skulle Jönköpings kommun satsa på att bli mer jämställt. En konsult kopplades in i höstas, den kända jämställdhetsföreläsaren och juristen Ann-Katrin Roth.

Men projektet hann inte ens halvvägs förrän det haverarade. Det visade sig att kontrollen av fakturorna var för dålig, återrapporteringen nästan obefintlig och dessutom hade man använt så mycket pengar att konsultjänsterna borde ha upphandlats enligt de lagar som finns. Stadsdirektör Martin Andreae konstaterar att kommunen sannolikt brutit mot lagen här.

- Ja det är möjligt att vi har, men nu har vi stoppat vidare engagemang av konsulten tills en upphandling är gjord, säger han.

En halv miljon kronor av pengarna från SKL har använts till jämställdhetskonsulten Ann-Kartin Roth. Om man nu byter konsult efter upphandlingen, då får man börja om igen eftersom Roth har en helt egen metod. Frågan är om hon någonsin kommer tillbaka. För nu kantas projektet av fler problem.

Efter ett möte där stadsdirekötr Martin Andreae framförde sin kritik, sjukskrev sig kommunens handläggare och får nu hjälp av företagshälsovården. Konsulten Ann-Kartin Roth har hoppat av och ställde snabbt in alla planerade möten, men stadsdirektör Martin Andreae vill inte kommentera konflikterna

- Definitivt inte innan jag pratat med henne.

- Har du gått för hårt fram?

- Det vet jag inte, nej hårda ord är att ta i, vi var tydliga med varandra och jag uppfattar att jag inte nådde fram till konsulten när jag talade om hur jag såg på saken, säger Martin Andreae.

Inte heller konsulten Ann-Katrin Roth vill kommentera konflikten.

- Jag har ingen kommentar men jag har en annan uppfattning kan jag säga, säger hon.

Peter Jernberg
 peter.jernberg@sr.se