Gällivare

Ny satsning på samiskt näringsliv!

Med högtidligt tal av kommunalrådet Tommy Nyström och vacker jojk från "Juojgit" invigdes  Àvki - centrum för samisk näringslivs utveckling i Gällivare.

Samebyarna inom Gällivare kommun har tidigare drivit ett liknande projekt men inte nått ända fram, så frågan är om det här försöket ska lyckas bättre.
–Jag tror ju att i dag har man utsökta möjligheter. Vi är ju i dag mer tajta inom samebyarna nu. Vi har ett mycket bättre samarbete även utanför det här näringslivs centrat och det gör att det är mer tyngd i det och vi är mer målmedvetna och mogna än vi var tidigare, säger Anders Persson ordförande i Gällivare skogssameby.

Du nämnde här under seminariet att det är flera andra faktorer som bidrar, samarbetet med Laponia exempelvis?
–Ja jag tror att det samlade nätverket och det samlade samverkan som vi har byar sinsemellan har stärkt hela regionen.

Hur känner du att kommunen har ställt upp den här gången?
–Ja jag kan inte annat än ge eloge till Gällivare kommun, som på ett mycket välvilligt sätt har ställt upp på byarnas sida och för hela det samiska folket i Gällivare. Näringslivscentrumet, utvecklingsscentret här kommer att ställa upp på alla dom människorna som kommer hit med olika projekt och idéer.

Ni nämnde också unga kvinnor ni vill att dom ska bli företagare, det nämndes att det är svårigheter att få unga samiska kvinnor att utöva företagsamhet.
–Jag tror att om man tittar på dem som sitter i styrgruppen så har man puttat in äldre män och unga kvinnor. Så från byarna sida är vi medveten om det här och att det är ett måste för oss att ta itu med det här att före fram kvinnorna och de yngre, säger Anders Persson ordförande i Gällivare skogssameby.

John Kuoljok
sameradion@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio