SAABS FRAMTID

GM-konkurs oroar inte Saab

Konkursen uppges vara riktigt nära för General Motors men det är ingenting som påverkar Saab Automobile, det säger informatören på Saab, Gunilla Gustavs.

På morgonen amerikansk tid idag väntas en taleskvinna för General Motors lämna beskedet om GM:s framtid. Frågan just nu är om långivarna till slut gick med på GM:s erbjudande, där den amerikanska biljätten erbjuder långivarna en gemensam ägarandel på 10 procent i GM, i utbyte mot att man skriver av skulder på 27 miljarder dollar (över 200 miljarder kronor). Deadline var klockan sex imorse svensk tid.

Efter nattens rapporter om att stödet från GM:s borgenärer är ytterst svagt så tyder det mesta på ett negativt meddelande idag.

Men att GM-konkursen är nära förestående är ingenting som påverkar Saab Automobile i Trollhättan.

– Inte så konkret, nej. Vi jobbar vidare med vår process och utgår från att GM säljer Saab och i dagsläget påverkar inte en konkurs den processen alls, säger Gunilla Gustavs, informatör på Saab, till Sveriges Radio Väst.

Hon förklarar att man inte känner någon som helst oro.

– Vi känner optimism. Vår process att sälja Saab och hitta ny ägare går åt rätt håll och det går faktiskt väldigt bra.

Säljprocessen är inne i slutfasen där tre intressenter nu ska bli en köparkandidat innan veckan är slut. Situationen för GM är inget som skyndar på försäljningen av Saab ytterligare.

– Den processen pågår intensivt och fort ändå, säger Gunilla Gustavs.

General Motors kommer troligtvis, vid en konkurs, inte behöva avsluta sin verksamhet. I stället hamnar de under den amerikanska lagen kallad Chapter 11. Den innebär att eftersom skulden och företaget är så stort så vore det rent av dåligt för USA:s ekonomi om GM gick i en normal konkurs. Enligt Chapter 11 är det bättre för landets ekonomi om företaget får drivas vidare så att skulderna kan betalas tillbaka. 

Jesper Larsson
jesper.larsson@sr.se
0522-67 00 00