Östergötland

Clark Olofsson åtalas för narkotikasmuggling

Uppdaterad version 16.15
I dag åtalades en av Sveriges mest kända brottslingar i Linköpings tingsrätt, Daniel Demuynck, mer känd som Clark Olofsson. Åtalet gäller omfattande narkotikasmuggling, där Clark Olofsson åtalas som misstänkt tillsammans med nio andra personer.

Enligt åklagaren ska Clark Olofsson och männen ha planerat att föra in cirka 100 kilo amfetamin och drygt 76 kilo cannabis från Nederländerna under förra året. Men innan partiet transporterades till Sverige slog den Holländska polisen till och bytte ut stora delar av narkotikan mot en annan substans.

I mitten av juli förra året fördes partiet in i Sverige via Malmö och Linköping för att slutligen nå Årsta partihallar i Stockholm. Där slog polisen till och grep Clark Olofsson på bar gärning tillsammans med tre av de åtalade. Två av de andra åtalade greps senare under hösten med hjälp av fransk och holländsk polis.

Enligt åtalet har planen varit att använda narkotikan till försäljning i landet. Männen åtalas nu misstänkta för bland annat grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling, ett brott som kan ge flera års fängelse. Ingen av de misstänkta erkänner brott .

Clark Olofsson, som är medborgare i Belgien, riskerar utvisning med förbud att återvända till Sverige om han döms för brotten. Polisen har bland annat använt både spaningsfilmer och telefonavlyssning som bevisning mot männen. Rättegången inleds i Linköping i nästa vecka.

Utredningen är omfattande och målet är så stort att det har delats upp i tre delar med två olika åklagare. Daniel Demuynck förekommer dock i samtliga delar. Kammaråklagare Ingemar Welander om hans roll.

- En förmedlande länk kan jag väl säga mellan Sverige Holland Belgien. Han har kontakter i Sverige och han har kontakter i Holland, Belgien och dem har han utnyttjat, säger Ingemar Welander.

De åtalade tros ha fört in ännu mer narkotika än den beslagtagna.

- Ja det är jag övertygad om, det påstår vi till och med. Utöver beslagtaget så har min kollega åtalat för hantering av stora mängder av amfetamin 100 kilo till alla gånger, säger Ingemar Welander.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se