
Kubanska toner och smaker hos Lönnå
Julio Espinal, salsakungen i Sundsvall, är inte bara en hejare på dansa, han är dessutom en fena på att svänga om i grytorna. Här kommer hans favoritrecept.
Kubansk kycklinggryta med salsa o ris o bönsallad
Det här behöver du:
kycklingbitar
färsk citron
½ apelsin eller mandarin
passerade tomater
vitlök, kummin, salt och svartpeppar
matolja
Pressa lite citron och vitlök över kycklingbitarna och låt det marineras en stund.
Stek sedan kycklingbitarna i lite olja och krydda med svartpeppar och kummin. Häll sedan på tomaterna och låt allt koka/puttra till kycklingen är klar.
Till Salsa, ris och bönblandningen behöver du:
Basmatiris
svarta eller röda bönor
vitlök, lagerblad
paprika
passerade tomater
citron
Pressa citron i en stekgryta med lite matolja och fräs vitlök och paprika. Häll sedan på (färdigkokta) bönor och de passerade tomaterna och låt det puttra en stund.
Häll sedan i riset och några deciliter vatten så det täcker över riset.
Lägg också i lagerblad, och låt det koka under lock i ca 15 - 20 minuter.