Fyra konkurrerar om att köpa Opel

I kväll väntas Tysklands regering göra klart vilken investerare den föredrar som köpare av Opel. Det finns nu fyra konkurrenter, sedan också ett kinesiskt företag anmält intresse för att driva Opel vidare.

Det är BAIC, Beijing Automotive, samarbetspartner i dag till Hyundai och Mercedes, som lagt det senaste budet på Opel.

De tre konkurrenterna är italienska Fiat, den österrikisk-kanadensiska bildelstillverkaren Magna och en amerikansk investerare vid namn Ripplewood.

Den tyska regeringen har bråttom i sina försök att rädda Opel. Den sista maj kan konkursen för Opels ägare GM i USA vara ett faktum. Om det då inte är klart hur Opel ska kunna skiljas från GM så dras Opel med i konkursen. Enligt Opel-facket finns ett nästan färdigt avtal som reglerar hur Opel ska kunna köpas loss från GM och alltså undgå konkursen.

25 000 anställda vd Opel berörs direkt av diskussionerna som nu pågår. Och det är för de här jobbens skull som Angela Merkels regering engagerar sig. Den kommer att bistå med krediter för att klara driften av Opel till dess att en ny ägare kan ta över.

Det rör sig om tiotals miljarder kronor. Men regeringen tar också en risk. Det är inte säkert att den nye ägaren tycker att de tyska jobben är det viktigaste. Snart nog kan de statliga pengarna visa sig bortkastade och i höst är det parlamentsval i Tyskland.

Opel är heller inte det enda stora tyska företaget som har svårigheter. Andra har också hört av sig till staten och vill ha akut stöd. Dit hör till exempel bolaget som äger varuhuskedjan Karstadt, en sorts tyskt Åhléns, som sysselsätter runt 50 000 personer, de flesta kvinnor.

Tyska politiker har just nu svårt att förklara varför det ena företaget ska ha statsstöd, men inte det andra.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se