Tibro

Anklagade sambon - blev dödad

Den 47-åriga kvinnan misstänkte att hennes sambo var otrogen. Det utlöste händelsen i Tibro i februari i år, som slutade med att kvinnan dog. Nu har åtal väckts mot hennes 38-årige sambo.

Det var på kvällen den åttonde februari som polisen fick larmet om att en kvinna hittats död i diket utanför sitt hus. Det var kvinnans egen sambo som larmade men ganska snabbt fattade polisen misstankar om att det var han som också orsakat kvinnans död. Dagen efter greps han, och två dagar senare bröt han ihop och erkände.

Började med sambons otrohet
Alltihop började med att den 47-åriga kvinnan misstänkte att hennes sambo var otrogen. Hon konfronterade honom med detta några dagar innan den ödesdigra söndagen.

På söndagskvällen, när kvinnan kom hem efter att ha varit och handlat, överföll hennes 38-årige sambo henne bakifrån och slog henne i huvudet med handtaget till en hylsnyckel.

Han förföljde henne och slog henne flera gånger, och när hon föll till marken fortsatte han att slå henne i ansiktet och tog strypgrepp på henne. Enligt den rättsmedicinska undersökningen har kvinnan kvävts till döds.

Ville göra en markering
I polisförhör berättar 38-åringen att han ville göra en markering när han slog henne, men inte döda henne. Han var rädd att hon skulle gå ifrån honom, och tidigare samma dag hade han sett att hon tagit av sig sin förlovningsring. Men han ville inte att hon skulle dö, och förstod inte hur det kunde bli så.
"Jag fattar det inte", säger mannen i polisförhören.

När kvinnan väl låg i diket ångrade han sig och började att göra hjärt- och lungräddning.

Ville bevisa att hon strypts
Mannen har suttit häktad i nästan fyra månader, och en orsak till den långa häktningstiden är att rättsläkarna har haft svårt att fastställa dödsorsaken.

Polisen har bland annat velat leda i bevis att mannen medvetet strypt sin sambo.

Men rättsläkarna har konstaterat att så inte var fallet, och därför väljer åklagare Marianne Aldén att åtala för grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Anna Nyberg
anna.nyberg@sr.se