Flera döda i blodig attack i Lahore

I Pakistan attackerades polishögkvarteret i staden Lahore i morse. Över 20 människor dödades och 300 skadades.

Attacken kom utan förvarning, när en grupp män angrepp polishögkvarteret i Lahore och började skjuta vilt omkring sig, innan de utlöste en bilbomb. Snabbt förvandlades delar av centrala Lahore, Pakistans kulturella huvudstad, till ett blodigt kaos.

Förutom de döda och skadade människorna orsakades omfattande skador på flera byggnader med koppling till polis, räddningstjänst och militär.

Pakistans premiärminister varnade i förra veckan för att terrorister kan komma att genomföra attacker som hämnd för den pågående arméoffensiven mot talibaner i norra Pakistan. Men det är oklart om dagens attack har direkt samband med arméoffensiven.

Lahore är huvudstad i den folkrika provinsen Punjab, ett tidigare relativt stabilt område som senaste året sett en kraftig ökning i antalet terrordåd.

Tidigare i våras attackerades Sri Lankas cricketlandslag i Lahore, och några veckor senare angreps en polisskola av en grupp extremister.

Det väcker farhågor om att terrorn i Pakistan snabbt sprider sig från gränstrakterna mot Afghanistan till landets stora städer.

Nils Horner, Islamabad
nils.horner@sr.se