Tendens Samtalet med Maria Bäck

-Detta har ändrat mitt sätt att se på livet,

berättar Maria Bäck, grundare av forumet Lost Daughters United för kvinnor som vuxit upp utan en pappa.

Maria Bäck, 28, är dokumentärfilmare från Majorna i Göteborg. Sedan snart sju år bor hon i Köpenhamn och arbetar vid Danmarks Television, DR. I höst börjar hon på en av världens främsta filmutbildningar, Den danska filmskolan - en fyraårig utbildning där bara sex elever tas in vartannat år.

- Jag har drömt om att få gå på den danska filmskolan i flera år och nu ska jag bli utbildad dokumentärregissör på fint manér - det är helt fantastiskt, säger Maria Bäck.

2004 grundade hon Lost Daughters United - ett forum för tjejer och kvinnor vars pappor försvunnit, gett sig av eller på annat sätt varit frånvarande under deras uppväxt. På kort tid strömmade det in hundratals berättelser från kvinnor världen över in till Maria. Hemsidan, liksom senare Facebook-gruppen, har haft stor betydelse för väldigt många kvinnor, som genom kontakten med andra insett att de inte är ensamma i sin sorg och att det verkligen inte är deras fel att pappan försvunnit.

- Jag har fått otroligt många mejl som betytt jättemycket för mig också, framförallt för min livssyn och för insikten i hur vi som människor kan hjälpa varandra. Detta har ändrat mitt sätt att se på livet, på det sättet att jag förstått att man kan hjälpa varandra utan att det kräver så himla mycket egentligen.

Maria Bäcks forum Lost Daughters United finns på Facebook och på www.lostdaughtersunited.org

Producent: Lars Mogensen, Lokatt Media i Tendens temavecka: Utan min pappa.