Självständigt Opel till salu

Uppdaterad 22:53
Nu i kväll har den tyska regeringschefen, förbundskansler Angela Merkel, samlat till ett stort möte om GM-ägda Opels framtid. Den tyska regeringen väntas också i kväll besluta om krediter och ekonomiska garantier som ska göra ett övertagande möjligt.

Efter att ha ingått som en del av General Motors i 80 år blir tyska Opel nu åter ett självständigt företag. Ett avtal har godkänts av General Motors ledning. Därmed är vägen fri för en ny ägare att ta över Opel.

Patent, fabriker, teknologi överlåts på GM:s dotterbolag sen 1929, tyska Opel. Ekonomin de bägge emellan är reglerad. Tyska Opel har inga skulder till GM, enligt avtalet.

Det här är ett första och nödvändigt steg om den tyska regeringen ska lyckas i sina ambitioner att rädda Opel och de 25 000 jobben på fyra orter i landet.

I kväll har den tyska regeringschefen, förbundskansler Angela Merkel samlat till ett stort möte om Opels framtid. Det handlar då att välja bland de anbud på företaget som kommit in. Mötet började klockan 21.

Det är fyra företag som tävlar, där de som bedöms ha de största chanserna är italienska Fiat och den österrikisk-kanadensiska bildelstillverkaren Magna.

Den tyska regeringen väntas också i kväll besluta om krediter och ekonomiska garantier som ska göra ett övertagande möjligt.

På mötet i kväll kommer också företrädare för den amerikanska regeringen och GM att vara med. Det är de slutligen bestämmer till vem europeiska Opel ska säljas.

–Nu har vi gjort vår läxa. Vi är förberedda på det som händer i USA, säger en tysk regeringstalesman i dag.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se