Norrbotten

Startskott för länskonstmuseeum

I över hundra år har det planerats för Norrbottens länskonstmuseum. Nu är besluten tagna och museet ska finnas i Kiruna. I hösten börjar verksamheten, där nationella minoriteters konst och genusperspektiv ska stå i fokus.

Hur kommer det sig att det har tagit över hundra år innan det här blir av?
Ett svar kan vara att det har varit för mycket fokus på att få fram en byggnad och då har det säkert dykt upp andra prioriteringar. Jag vet att någon gång så prioriterades sporthallen före konsthallen. Därför har vi nu sagt att nu gör vi tvärt om, säger Kirunas kommunalråd Kenneth Stålnacke.
–Vi sätter igång verksamhet och struntar i byggnaden. Vi har ju en fantastisk byggnad i vårt statshus som ju är ett konstverk i sig och som ju är en konsthall. Där vi visar upp mycket av vår fantastiska konst. Vi använder pengarna till verksamhet och inte till byggnader.

Sammarbete
Norrbottens länskonstmueseeum är ett samarbete mellan Kiruna kommun och Norrbottens landsting. Närmast arbetar dom men en treårig satsning med länets skolor, för att ge eleverna insikt i konstens villkor.
De planerar också flera mobil konstutställningar, som utställningen Spets med konstnärer från nordkallotten.

Nationella minoriterers konst
Länsmusiechefen i Norrbotten Kurt Persson berättar att genusperspektiv och nationella minoriteters konst är ledstjärnor för verksamheten.
–Där finns så i grunduppdraget att man ska beakta dom nationella minoriterna och ha genusperspektivet i fokus hela tiden. Hur man sedan utför det, det överlåter vi åt dom professionella som gör dom här sakerna, säger Kurt Persson.

Anna-Maria Ahlén
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio