jämställdhetsprojektet

SKL kräver svar från kommunen

Nu ska det havererade jämställdhetsprojektet i Jönköpings kommun granskas. Om det har funnits stora brister kan kommunen bli utan pengarna.

Det berättar Marie Trollvik, programansvarig på SKL:

- Vi får sätta oss ner och prata om det som har hänt, säger Marie Trollvik.

Det är Sveriges kommuner och landsting, SKL, som bidragit med miljonbelopp till projektet, som nu vill veta vad som gått snett sedan konsulten hoppat av och kontrollen på ekonomin varit för dålig. Jönköpings kommun ställs nu till svars sedan miljonprojektet Hållbar jämställdhet, havererat.

Som vi berättat tidigare har kommunens stadsdirektör Martin Andreae kritiserat projektet för att ha dragit iväg, att en konsult anlitades utan att någon upphandling skedde och att kontrollen varit för dålig.

Efter ett stormigt möte med stadsdirektören där han framförde kritiken, hoppade konsulten som kommunen anlitade av och kommunens handläggare sjukskrev sig samma dag. Projektet har nu lagts på is till hösten. Om kommunen anlitar en ny konsult, då får man till stora delar börja om från början eftersom metoderna var konsultens egna.

Jönköpings Kommunen ska få 2,4 miljoner kronor av SKL för att driva projektet och har redan gjort av med en halv miljon. Men för att få pengarna måste nu kommunen redovisa hur man använt pengarna och om man uppnått de delmål som finns. En rapport ska vara inne om bara några dagar och där vill SKL bland annat ha svar på hur det kunnat gå så snett.

- Är det så att de inte gjort som de sagt de ska göra, då får vi ha en dialog om det, säger Marie Trollvik.

Läs mer:

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se