Sommarpratare på finlandssvenska 2009

2009 sommarpratarserien omfattar 10 sommarpratare från hela landet.

  • Sommarpratare på finlandssvenska sänds på söndagar kl. 10-11(P6 och Sisuradio) 
  • Repris kl 21-22 på samma dag
  • I arkivet kan man lyssna på sommarpratarna en månad efter sändningsdatumet.

21/6 2009

Helge Lillkull
bor i Skultuna, ursprungligen från Österbotten. Han lärde sig att tala finska i Sverige.
Helge har kört med sina bilar runt hela Europa. Han har haft ett eget lastbilsföretag som han har lämnat över till sin son. Helge och hans fru Aira har varit bärande krafter i finska föreningen Katajaiset. Han är en aktiv folkdansare och körsångare. Han har fyllt 70 år men kör buss fortfarande. 

28/6 2009

Caroline Stillman
är bibliotekarie och mångsysslare från Haninge. Hon kommer att prata om det Sverige hon längtade efter i alla år, innan hon bodde här: ”Drömmen om ett liv i sötebrödslandet där alla är vackra och vänliga.” Caroline, som lånar ut böcker på Sjödalsgymnasiet i Huddinge, gör här bokslut över sitt liv i Sverige. 

5/7 2009

Tom Jansson
bor i Malmö. Han är en nyvald ordförande i Malmös finlandssvenska förening.  Tom tycks vara full av idéer om vad man kan göra i en ideell förening. Han arbetar som informatör i EON.

12/7 2009

Marie Tanner
bor i Malmö. Efter 2 år på Makeupstudion i Göteborg har nu Marie kommit ner tillMalmö för att axla rollen som verksamhetschef. Som person är Marie nästanalltid glad men samtidigt noggrann med att regler följs och att eleverna fåren bra utbildning. Hon är sträng men ändå uppmuntrande som lärare och oerhört engagerad i sina elever. Marie, precis som alla Makeupstudions lärare, jobbar utifrån PBL-tekniken och inkluderar både instruktion och coachingmetodik i sin undervisning.

19/7 2009

Ragnar Ståhle
är inte finlandssvensk, utan kallar sig sverigefinlandsrikssvensk. Vad han menar med det tänker han berätta i programmet. Ragnar är gymnasielärare i matematik mm sedan 1969 och han har arbetat både i Stockholm och Vasa. Han är aktiv i den lokala församlingen i Svenska Kyrkan Sollentuna, där han är både korist, frivilligmedverkande och förtroendevald. Finska församlingen i Stockholm är honom heller inte främmande. På nätet kallar han sig för det mesta RaSten. En del kallar honom hacker, men är det en korrekt benämning? Han kommer också att beröra frågan om hur "det värsta som kan hända", att förlora ett barn, påverkar relationen till omgivningen.

26/7 2009

Gunilla Forsén
bor i Visby. Hon är aktiv inom kultur och litteratur. Hon har varit kulturattaché i Riga och chef för Centret för författare och översättare i Visby.

2/8 2009

Lars Sund
är en finlandssvensk författare som bor i Uppsala. Lars Sund är känd för sina romaner om folk som flyttar från land till land.

9/8 2009

Stina Palmberg-Eriksson
bor i Nyköping. Hon är född och uppvuxen i Lovisa, Finland.
Hon arbetar som antikvarie/museipedagog på Sörmlands museum i Nyköping. Det är hennes drömjobb, detta att via historien hjälpa människor att förstå nutiden. Att ha rötter i två länder är en stor fördel i arbetet. Till Sverige kom hon 1979 då hon gifte mig med en dalkarl. Hon har två vuxna söner. På fritiden motionerar hon, med Tjejvasan som mål, har åkt fyra gånger. Stina tittar på fåglar, jobbar i trädgården och läser samt umgås med familj och vänner.

Hennes egen historia är mycket viktig: ”Den som har starka rötter kan rota sig på ett nytt ställe.”

16/8 2009

Bo Lindroos
bor i Stockholm. Han är minister vid Finlands ambassad i Stockholm. Tidigare har han jobbat i Nordiska Ministerrådet i Köpenhamn och vid finska konsulatet i Göteborg. Bo är en stark nordist med mycket erfarenheter om Finlands samarbete med Sverige och övriga Norden


30/8 2009

Inger Jägerhorn
bor i Stockholm. Hon är en journalist med en lång bana bakom sig som ledande journalist och författare. Inger vill vara provokativ i sin sommarprata och lyfta upp frågor som hon har grunnat en hel del.