I Frankrike samarbetar konkurrenter

På olika håll i Europa försöker företag hitta lösningar på den ekonomiska krisen. I Frankrike företag i samma bransch startat kedjor för att hjälpa varandra. Har ett företag brist på personal, hyr man in personal från konkurrerande företag där verksamheten sjunkit. Konkurrensen är inte ett hinder för att stötta sina kolleger.

Vi är konkurrenter. Men det hindrar oss inte från att ta emot, eller sträcka ut, en hand vid behov. Det menar Christian Piquet, chef på byggnadsföretaget Cpl Bois i den lilla Normandiska staden Bayeux. I juni månad kommer president Obama hit, i samband med firandet av andra världskrigets slut. 

Den ekonomiska krisen har slagit hårt bland annat mot många byggnadsföretag i trakten. Ett par anställda på Cpl Bois stod länge sysslolösa i våras.

När Christian Piquet blev kontaktad av konkurrenterna i företaget Seel, tvekade han inte en sekund. Det var enkelt att välja mellan alternativen, säger han.Avskeda eller hyra ut min personal. 

Under nästan en månad hyrdes tre personer ut till företaget Seel i staden Lisieux som ligger ett par mil öster om Bayeux. Idén har fått stora rubriker i Frankrike som drabbats hårt av krisen.Nu meddelas i pressen att en rad andra kedjor bildats mellan olika företag. 

Men för att hyra ut personal från företag där aktiviteten sjunkit till företag där man behöver personal, bör man vara inom samma bransch. På byggföretaget Seel i Lisieux råder, trots krisen, goda tider, berättar chefen Gérard Legoupil. 

Kunskapen de tre byggarbetarna vi hyrde in var ovärderlig för oss, berättar han. De kunde snabbt sätta sig in i arbetet. På räkningen har Legoupil fakturerat den månadslön och sociala avgifter som arbetarna skulle ha fått i vanliga fall. Tack vare kedjesystemet, poängterar han, så slipper man utgifter för dyra bemaningsföretag. 

Johan Tollgerdt, Normandie
utrikesdesk.eko@sr.se