Daniel Westling har fått en ny njure

Kronprinsessan Victorias blivande make Daniel Westling genomgick på onsdagen en njurtransplantation på Karolinska sjukhuset , meddelar hovets presschef Nina Eldh. Orsaken är en medfödd men icke ärftlig sjukdom som givit upphov till nedsatt njurfunktion.

– Kronprinsessan talade med Daniel Westling efter operationen, säger hovets presschef Nina Eldh.

Daniel Westling har en medfödd, men inte ärftlig sjukdom som gett nedsatt njurfunktion och att han skulle vara tvungen att genomgå en njurtransplantation har varit känt en längre tid. Något som också hovet har vetat om enligt presschefen Nina Eldh.

– Vi har ju vetat om det väldigt länge. Men av respekt för patient och familj, det är ju väldigt lätt att det blir mediadrev på saker som faktiskt också är privatsak, så att det har vi naturligtvis inte pratat om utanför hovet och utanför familjen. Daniels vänner, och Kronprinsessans vänner har nog känt till detta länge men varit väldigt lojala. Säger hovets presschef Nina Eldh.

I helgen var kronprinsessan Victoria och Daniel Westling och hälsade på Daniels föräldrar i Ockelbo. Den här veckan är kronprinsessan på Grönland för att studera klimatförändringarna på ön tillsammans med kronprinsarna från Danmark och Norge och väntas komma hem på måndag.

Enligt Expressen ska Daniel Westling ha uppmanat kronprinsessan att resa trots den planerade operationen.

Varje år genomförs flera hundra njurtransplantationer i Sverige och i dag lever omkring 3 500 svenskar med en transplanterad njure. Efter operationen måste patienten ta immunhämmande mediciner för att se till att den nya njuren fungerar. Och de flesta kan efter en lyckad transplantation återgå till ett normalt, aktivt liv.

Jenny Sanner Roosqvist
jenny.roosqvist@sr.se