Barcelona - nu är ni störst

Efter de inledande 10 minuterna där United började klart bäst gjorde Barcelona 1-0 i sitt första anfall och sedan var det aldrig något snack om saken.

Barca spelade ut världens näst bästa fotbollslag efter noter och det var en uppvisning i hur man spelar effektiv fotboll.

Visst är man offensiva och skapar många målchanser, men det som imponerar mest på mig är deras förmåga att verkligen hålla bollen inom laget, att inte förivra sig och hela tiden stöta framåt med chanspassningar.

Istället är man ruggigt bra på att värdera när man ska spela runt bollen och låta motståndarna jaga sig trötta, för att sedan utnyttja de luckor som ofelbart uppstår i ett lag som ständigt måste göra en massa förflyttningar.

Kan man annnat än älska en spelare som Xavi. "Mittfältsmotor" är ett lika förhatligt uttryck som "modern ytterback", men jag var flera gånger under kvällens sändning tvungen att bita mig i tungan för att inte dra till med denna klyscha.

Killen ligger ju bakom allt i Barcelonas spel!

Och dominerar rätt bra i matchstatistiken gör han också. Överlägset flest passningar (71) och högst andel till rätt adress (93%). Med 11 369 meter var han dessutom den som sprang längst.

Man of the Match!

I sändningen pratade vi med Jocke Björklund som menade att detta är den bästa upplagan av Barcelona han någonsin sett. Bara att hålla med. Jag vill gå så långt som att det här nog till och med kan vara det bästa klubblaget genom alla tider.

Sist men inte minst tack till alla som var med och förgyllde vår CL-sändning i P4. Aldrig förut har vi fått så många mail och sms under en sändning och det var många glada tillbud, vettiga åsikter och frågor. Cheers!

Jag och Petter har hittat ett fynd i AIK:s Emelie Ölander. Hon har varit med några gånger under våra CL-kvällar och har alltid ruggigt skarpa och bra analyser!

(27 maj)
Richard Henriksson
richard.henriksson@sr.se