Malexandermorden har satt djupa spår

I dag är det 10 år sedan de uppmärksammade polismorden i Malexander i Östergötland. Efter ett rån i Kisa sköts två efterföljande poliser till döds. Händelsen har inneburit stora förändringar i polisens vardag och även påverkat många privatpersoner.

 I Kisa har händelserna satt djupa spår hos många. 

– Det var en oro, en rädsla, en ilska egentligen, över att det skulle behöva hända. En försommardag som idag, jättevarmt och fint väder, som vi kommer ihåg. Allt såg väldigt idylliskt ut och så inträffade det här, säger Majlis Johansson som var kommunalråd i Kisa när polismorden skedde. 

– Jag tror att det här satte djupa spår här  inte bara hos de som var närmast berörda utan även hos andra människor. Man kände hur fel det här var. 

Strax före klockan tre på fredagseftermiddagen den 28 maj 1999 slog de tre rånarna till mot Östgötabanken i Kisa. Vid flykten sköt de mot en efterföljande ensam polisman som tvingades gömma sig i skogen för att komma undan automatvapen och granater. 

När ytterligare en polispatrull tog upp jakten en stund senare slutade det med att de båda poliserna sköts till döds på vägen i det lilla samhället Malexander, på ett sätt som påminde om närmast en avrättning. 

De tre rånarna Tony Olsson, Jackie Arklöv och Andreas Axelsson greps och dömdes som kollektivt ansvariga. 

Det som hände för tio år sedan har naturligtvis påverkat de boende i trakten, men också vardagen för landets poliser. 

– Jag vill nog säga att det haft en väldigt stor påverkan på alla polisers vardag, genom att vi fått ett högre säkerhetstänkande och bättre utbildning, förbättrad utrustning efter de här händelserna, säger Thomas Agnevik som är ordförande i Polisförbundet i Östergötland, och som själv arbetade den där dagen. 

Efter Malexander så har polisens riskbedömningar blivit betydligt bättre med bättre utrustning, mer samarbete och inte minst taktiken har setts över. Idag åker till exempel en patrull inte fram hur som helst utan förstärkning. Men det har också påverkat på ett djupare plan. 

– Vi pratar mer, både om vilka risker som finns i jobbet och hur vi kan möta de riskerna. Vi pratar också mer om hur vi tar hand om varandra efter dramatiska händelser. Det är ju en utveckling som jag har sett de senaste tio åren. Vi har blivit bättre på samtliga de här områdena, vill jag påstå, säger Thomas Agnevik, polisfacket i Östergötland. 

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Jakob Kindesjö, SR Östergötland
jakob.kindesjo@sr.se