GM väntas ansöka om konkursskydd

Uppdaterad 22:05
Saabs ägare General Motors står på randen till konkurs, efter att långivarna sagt nej till en uppgörelse med bolaget. Vita Huset säger att det är troligt att bolaget ansöker om konkursskydd.

General Motors tog ett kliv närmare konkurs idag, när det stod klart att långivarna säger nej till biljättens förslag till uppgörelse. 

GM hade erbjudit långivarna en tiondel av aktierna, om de gick med på att skriva av sina fordringar.

Men fordringsägarna gjorde tummen ner, och det innebär att GM måste hitta någon annan lösning för att rädda företaget. 

Det mest troliga är att General Motors ansöker om konkursskydd. Under tiden som konkursskyddet gäller kan långivarna inte kräva in sina pengar, och GM får då tid att försöka krympa verksamheten och rekonstruera bolaget. Ett annat alternativ är att GM helt enkelt avvecklar verksamheten och går i konkurs, det skulle i sådant fall bli den största konkursen hittills i USA. 

De amerikanska skattebetalarna har redan pumpat in 19 miljarder dollar i nödlån till GM, och president Obama har signalerat att biljätten kan få ytterligare lån, om företaget kan visa upp en hållbar plan. 

Vita Husets pressekreterare Robert Gibbs säger att GM kan gå samma väg som Chrysler, det vill säga  söka konkursskydd för att sedan försöka komma överens med långivarna.

GM för nu en kamp mot klockan och har tid på sig till midnatt mot måndag att presentera en plan för hur företaget ska överleva. 

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se