Lätt hitta droger via nätet

Många sajter på internet säljer droger eller narkotikaliknande preparat som är lätt att hitta för ungdomar. Samtidigt försöker myndigheterna att hinna narkotikaklassa alla nya farliga substanser som uppfinns.

- En knapptryckning bort så finns allting, säger Börje Dahl som arbetar på preventions- och missbrukarcentret Spartacus.

- Idag finns det substanser som är tusen gånger kraftigare än heroin på nätet.

När samhällsprogrammet Fokus i Sveriges Radio Kalmar söker på internet hittar vi flera butiker som säljer droger - eller preparat som ligger nära de narkotikaklassade ämnena. Sajterna berättar också hur man ska göra för att få en stark effekt - men inte om riskerna och dödsfallen som följer i spåren av att näthandeln med droger ökat.

- De som hanterar de här drogerna på internet är enormt insatta - så fort något preparat blir narkotikaklassat så rear de ut det och sen hittar de på ett nytt, berättar Börje Dahl.

Den här veckan föreläste han för föräldrar i Kalmar kommun om droger på internet. 4.000 inbjudningar skickades ut men bara 50 föräldrar kom för att lyssna.

Enligt Börje Dahl finns det ändå hopp. De flesta ungdomar använder inte droger - och många vet heller inte hur de får tag i preparaten.

- Nej det vet jag inte och det är ju bara bra, säger gymnasieeleven Jessica Axelsson i Kalmar.

- Jag tror det kan vara lätt att få tag på om man har kompisar som vet, säger hon.

Börje Dahl vill se en ändring av lagen - där en hel grupp preparat kan klassas som narkotika på en gång, för att lättare hinna ikapp droghandlarnas uppfinningsrikedom på nätet.

- I USA har man en generisk klasser som jag vill ha, alltså att man tar en hel ämnesgrupp och narkotikaklassar den på en gång - det vore mycket bättre.

Nick Näslund
nick.naslund@sr.se