Botkyrka

Utländska husvagnsägare skapar oro

Ett fyrtiotal brittiska husvagnar står olagligt uppställda vid Slagsta Marina i Botkyrka. Efter upprepade klagomål om nedskärpning och buller vill nu kommunen, med polisens hjälp, få bort husvagnarna och personerna som bor där.

– Ja, vi har ju fått mycket klagomål från de som bor i närheten och det som klagomålen framför allt gäller är nedskräpning och även oljud från dieselaggregat som står på hela nätterna, säger Ulrika Persson som är park- och gatuchef i Botkyrka kommun.

Enligt boende runt Slagsta Marina är det irländska asfaltläggare som bor i husvagnarna. Radio Stockholm har tidigare kunnat berätta att polisen varnar för utländska gästarbetare som under sommaren kommer till Sverige och erbjuder asfalt, sten och beläggningsarbeten till låga priser. De brukar ta kontant betalt för arbeten som sedan inte blir utförda.

– De som bor i de här 40 tal vagnarna som står utanför Slagsta marina använder ju inte sina toaletter i husvagnarna, de sitter ju utanför husvagnarna och gör sina behov plus att alla sopor ligger utanför, säger Ulf Andersson som driver ett café vid Slagsta Marina.

Botkyrka kommun har nu tagit kontakt med polis och kronofogde för att få hjälp med att få bort husvagnarna från parkeringsplatsen.

Utanför en av husvagnarna vid Slagsta marina, under en lina med tvätt, står Magra Stewart med två andra kvinnor och några barn. Hon säger att hon kommer från England och är i Stockholm på semester.

Orsaken till att de bor på parkeringsplatsen är att dom inte får komma in på någon campingplats, säger hon.

– Det är smutsigt här och eländigt och vi borde få komma in på en campingplats men det får vi inte. Varför måste vi bo såhär, varför får vi inte komma in på en camping, frågar Magra Stewart.

På Slagsta Marina strax bredvid parkeringsplatsen finns det en camping, men den är full säger Ulf Andersson.

– Vi kan inte släppa in någon. Vi har fullt och vi kan inte ta in någon mer, säger Ulf Andersson.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se