Mångmiljardsatsning på biobränsle

Det kan bli den största investeringen i Jönköpings län - någonsin. Nyheterna kan nu avslöja att ett nytt mångmiljardprojekt är på gång för att kunna producera biobränsle till bilar.

Enligt Nyheternas källor kan det här bli den största investeringen i Jönköpings län någonsin. En stor fabrik som kan kosta upp mot fyra-fem miljarder kronor som ska göra miljövänlig biodiesel av trä och torv, som förgasas. Biodiesel som sedan kan driva lastbilar och bilar.

Fabriken kan ge flera hundra nya jobb och det är Jönköping som ser ut att vinna kampen om den här fabriken.

Det är företaget Neova i Hudiksvall, som genom sitt finska ägare - energikoncernen Vapo, beslutat att satsa på Sverige och Jönköping för den här fabriken. Det är i hård konkurrens med flera andra städer i både Sverige, Finland och Estland som Jönköping vinner kampen.

Gör stor undersökning

Fabriken är planerad att byggas på industriområdet Torsvik söder om Jönköping, nära det kraftvärmeverk med den långa skorstenen som ligger intill E4:an i dag.

Ansvariga på Neova vill inte uttala sig och vi har förgäves sökt en kommentar från moderbolaget Vapo i Finland. Enligt våra källor har Vapo fattat beslut om att nu gå fram med en omfattande undersökning kring hur miljön påverkas på Torsvik om fabriken byggs, en så kallad miljökonsekvensbeskrivning vilket innebär att planerna är långt framskridna.

Prövningen kan ta flera år innan bygget kommer igång och än finns det flera hinder på vägen.

Jönköping Energi vinnare

Men skulle jätteanläggningen bli av skulle Jönköping Energi bli en vinnare. Lennart Lindberg, informatör på Jönköping Energi, vill inte säga något om projektet men bekräftar att de kan komma att ta vara på värmen från anläggningen. Det rör sig då om betydande mängder.

Överskottsvärmen skulle ledas ut i fjärrvärmenätet till villor och fabriker i Jönköping, motsvarande hälften av Jönköping Energis behov, berättar informatör Lennart Lindberg.

– På de underlag vi har idag handlar det om 90-100 megawatt värme, det vill säga 1,5 gånger det kraftvärmeverk vi har idag. Det är väldigt mycket och det är naturligtvis ett problem för oss att få in det i systemet, även vi får titta på hur vi ska hantera det.

Satsningen skulle även kunna lösa ett av Jönköping Energis framtida problem.

– Vi har ett behov av att bygga ut för att få en andra panna på Torsvik. Kommer det här behöver vi inte bygga den säger Lindberg.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se