Ändrat EU-stöd - hårt slag för länet

Det kan drabba Värmland hårt om regeringen får igenom sin vilja att regionala stödpengar från EU enbart ska gå till de fattigare EU-länderna. Det anser Region Värmlands ordförande Tomas Riste. Sedan år 2007 har Värmland fått 400 miljoner kronor från fonderna.

– Det som händer nu är att man tittar på den regionala fondens framtid, som i EU-sammahang kallas för sammanhållningspolitiken. Och där är jag orolig för att delar av den borgerliga regeringen är tveksamma till om Sverige ska delta i sammanhållningspolitiken, säger Tomas Riste. 

– Det kan stå Värmland dyrt om man väljer att inte delta där.

Enligt EU-minister Cecilia Malmströms pressekreterare så är regeringens grundtanke att försöka ändra EUs nuvarande budget. Idag går drygt 40 procent till lantbruket och drygt 30 procent till regionalt stöd. regeringen vill istället pengarna ska gå till infrastruktur, forskning och utveckling inom näringslivet.

– Det har ju funnits ett resonemang, främst inom folkpartiet, om att man ska avstå från den regionala fonden, och sen så finns förhoppningar om att man ska få en billigare avgift i gengäld. Men när man pratar med folk i Bryssel så avfärdar de ju det här rakt av och säger att det här kommer inte att ske, säger Tomas Riste på Region Värmland.