Yana Magni till Sweden Rock Festival

Nu ska jojken inta Sveriges största musikfestival - Sweden Rock Festival. Det är Yana Mangi från Tuolpukka i Kiruna som med samisk inspirerad hårdrock ska ge festivalbesökarna en annorlunda hårdrocksupplevelse.

–Att ställa sig på Sweden rock tror jag pirrar för alla människor som gillar rock. Och det känns jätte, jätte, jätte kul. Jättespännande och pirrigt men det känns som att ’oj vilken grej’ och ’oj vilken changs’, säger Yana Mang.

Höjdpunkt i karriären
Festivalen som äger rum i Sölvesborg är i praktiken utsåld vilket betyder att cirka trettiofem tusen besökare.
Yana Mangi har under sin karriär vid flera tillfällen uppträtt för det svenska kungaparet och hon har uppträtt i tjugofem länder, men trots det rankar hon spelningen på Sweden rock som en av karriärens hittills absoluta höjdpunkter.
–Det här är för mig ett stort steg något som jag tycker ska bli riktigt, riktigt kul. 

Hur ser du på kopplingen mellan hårdrock och samisk folkmusik?
–För mig är de i alla fall många gånger lysande briljant. Jojken är ett uttryck som är kraftigt, det kan både vara det vackra, men att det finns en sorts styrka i den. Och att blanda jojken, den styrkan, med tunga basar, mycket trummor. Jag tycker att det funkar. Vi får se hur det tas emot – men jag tror på det. Det ska bli spännande att se om jag får publiken att jojka med, säger Yana Mang.

David Zimmer
sameradion@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio