Kalmar

Största lyftet i hamnens historia

Idag, torsdag, ska det tyngsta lyftet någonsin i Kalmar hamn genomföras. Det är den sista delen till kraftvärmeanläggningen i Moskogen som nu har anlänt, en ångturbin på 110 ton.
- Det har räknats mycket på om kajen ska hålla, säger produktionschef i hamnen Anders Sjöblom.

Sedan klockan sju på torsdagsmorgonen har det arbetats och förberetts för det historiska lyftet. Men det är inget som hamnen själva har tagit på sig berättar produktionschefen i Kalmar hamn Anders Sjöblom.

- Normalt har vi inte sådana här industrilyft, säger han. Därför har en speciell lyftkran hyrts in med personal. Kranen har satts ihop under en hel vecka för ett enda stort lyft.

Men hamnen är inte gjord för att lyfta 110 ton ångturbin. Därför har det räknats mycket på vart det tunga lyftet ska göras och vilken del av kajen som ska användas.

-Det har räknats mycket på att kajen ska hålla och det ska den göra, säger Anders Sjöblom.

Kranens tyngd, tillsammans med turbinens 110 ton, ger en totalvikt på kajen på 360 ton.

Lyftet och transporten försenades

Ångturbinen skulle ha börjat transporteras mot Moskogen på en trailer vid tiotiden på torsdagsförmiddagen, men de vajrar som skulle användas vid lyftet från båten till transporten visade sig vara för korta och måste förlängas. Lyftet och transporten fick därför skjutas upp i några timmar.

Sandra Skeppar
sandra.skeppar@sr.se