Lättre för ensamföräldrar få barnpassning

Snart kan det bli enklare att ordna barnpassning för ensamstående föräldrar som själva blir sjuka. Regeringen vill ändra reglerna som har skapat stora problem för en del ensamma föräldrar.

– Det här rör sig om ganska få personer men för dem är det här naturligtvis ett jättestort problem. Det har funnits uppmärksammade fall med personer som har blivit svårt sjuka under en tid som hamnar i en väldig knipa, säger  socialminister Göran Hägglund.

De flesta småbarnsföräldrar som är hemma med föräldrapenning och själva blir sjuka, har möjlighet att lämna över föräldrapenningen till den andra föräldern, som då får ersättning för att ta hand om barnet.

Den rätten gäller inte föräldrar som har ensam vårdnad om ett barn. För den här gruppen, främst mammor, är det inte möjligt att lämna över föräldrapenningen till någon annan, som till exempel morfar, mormor eller nära vän.

Medier har det under de senaste åren uppmärksammat situationen för ensamstående föräldrar där kompisar i vissa fall tvingats ta tjänstledigt för att ta hand om barnen när föräldrarna själva varit sjuka.

Efter flera års utredande vill nu regeringen ändra i lagen för så att det alltså blir möjligt för någon annan att ta ut tillfällig föräldrapenning för att ta hand om barnet när den ensamma mamman eller pappan är sjuk. 

Socialminister Göran Hägglund vill bara att detta skall vara möjligt tills barnet fyller tre år.

– Någonstans måste en gräns dras och då har vi dragit gränsen vid tre års ålder för det är då som föräldern är som viktigast, säger Göran Hägglund.

Den nya regeln ska gälla från januari 2010.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se