Örnsköldsvik

Skattehöjning i Örnsköldsvik

För första gången på nio år höjs kommunalskatten i Örnsköldsvik. Höjningen blir 25 öre enligt den socialdemokratiska majoriteten.

– Det handlar om att vi ska ta oss igenom denna djupa lågkonjunktur och förbereda oss inför framtiden, säger Elvy Söderström, kommunstyrelsens ordförande.

Femtio kronor per månad innebär det här för dig som tjänar 20 000 kronor i månaden.

Tre skolor ska läggas ned, förmodligen inför läsåret 2010/2011. Vilket det blir vill inte Elvy Söderström berätta om idag:

– Det ska barn och utbildningsnämnden besluta om i höst, säger Söderström.

Gamla anrika Kempehallen ska också bort. Kommunen äger idag tre ishallar, förutom Kempehallen också Skyttishallen och ishallen i Bjästa.

– Det känns som mest rättvist att lägga ned Kempehallen, fortsätter Elvy Söderström.

Räddningstjänsten får inga nya lokaler nästa år som planerat. Det blir för dyrt för kommunen nu när polisen inte tycks ha råd att vara med och betala.

Oppositionen är inte alls överens om besparingarna. Här vill man ha kvar samtliga skolor, ja till och med bygga ut med lärarresurser i grundskolan. Här vill man istället banta den kommunala organisationen rejält. Bort med alla nämnder, färre politiker o.s.v.

– Vi vill att fullmäktige ska få mer att säga till om, vi bildar utskott till fullmäktige istället. Nu är det dags att bli effektiva även i den här kommunen, säger Dan Olsson, centerpartist och oppositionsråd. 155 miljoner på en treårs period ska det här ge i besparingar enligt oppositionen.

– Det oppositionen presenterat är inget annat än en icke budget, säger Elvy Söderström.

Dan Olsson om den kritiken:

– Irritationen är stort bland de styrande över att vi kan visa att vi kan spara mycket pengar på en ny organisation.Men det ger knappast nåt utfall 2010?

– Vi vill visa väljarna vad vi kan åstadkomma, avslutar Dan Olsson.

Lennart Sundwall
lennart.sundwall@sr.se