Små partier tar chansen i EU-valet

Flera små partier som står utanför riksdagen försöker nu få plats i Europaparlamentet. Förutom Sverigedemokraterna finns även Feministiskt initiativ och Piratpartiet, som har gått framåt i opinionsundersökningarna senaste månaden. Deras chanser beror på hur de lyckas med mobiliseringen av väljarna, anser statsvetaren Magnus Lindh.

Trots att Feministiskt initiativ leds av välkända Gudrun Schyman, är det nykomlingarna i Piratpartiet som har mest medvind. Partiets värmländske kandidat C Magnus Berglund beskriver partiets politik som stående på tre ben.

–Det första och viktigaste är privatlivet, vi vill skydda integriteten. Vi vill också ha fri kunskap, och succesivt avskaffa patenten. Och det sista är att vi vill bygga ett samhälle där vi delar kultur, bråket om fildelning är lite löjligt. Vi är för en kulturell allemansrätt, säger C Magnus Berglund. 

I två andra frågor är partiet tydligt. All slags diskriminering ska förbjudas och Lissabonförslaget ska stoppas. Att Piratpartiet inte tar ställning i något annat beror på att de vill få igenom sina kärnfrågor. Den gruppering som går med på att driva dem, får partiets röst i övriga frågor.

–För att vi ska få högsta effektivitet och största hävstång är det viktigt att vi inte bestämmer oss nu. Det kommer att avgöras i förhandlingarna, säger C Magnus Berglund.

Feministiskt initiativ har däremot bestämt sig, där är det det feministiska perspektivet som ska genomsyra alla politiska frågor. Gudrun Schyman tar ett exempel från partiets EU-plattform, könsmedveten klimatpolitik.

–Det handlar om att vi inte sitter i samma båt. Den rika världen belastar miljön mycket mer än den fattiga världen. Och män belastar miljön mycket mer än kvinnor. De rika männen i världen har en livsstil som inte är hållbar, säger hon.

Och uppstickarpartierna har en chans i valet till Europaparlamentet, enligt statsvetaren Magnus Lindh, på Karlstads universitet.

–Det beror på vilket medialt utrymme den frågan man har engagerat sig i får, då har enfrågepartierna ganska stor chans eftersom det är såpass få som röstar, säger han.

Men det beror också på mobiliseringen, vem som lyckas få iväg sina väljare till vallokalerna den 7 juni.

I de senaste opinionsundersökningarna går det bra för Piratpartiet, som, beroende på vilken undersökning det är, får runt fem procent. Sverigedemokraterna och Feministiskt initivativ däremot, hamnar i gruppen övriga och långt under gränsen för en plats i parlamentet. Om nu något av de nya, små partierna kommer in i Europaparlamentet spelar det ingen roll om det så bara är med en enda plats.

–Det handlar inte om hur många procent du har bakom dig utan hur du hanterar din egen situation och hur duktig du är på det. Det handlar mycket om politiskt entreprenörskap, vill du visa framfötterna kan du göra det.

Kajsa Carlsson
kajsa.carlsson@sr.se