
Här finns recepten!
Uta Ridel i Sikfors tycker om god mat, och hon hämtar gärna ingredienserna från naturen. Här är hennes recept!
Smördegsrullar med nässlor
Kavla ut smördeg och lägg på nässlor och eventuellt lite riven ost. Rulla ihop och skär i tunna skivor. Baka i ugnen ca fem minuter i 250 grader.
Maskrossallad och krutonger
Späda vältvättade maskrosblad. Krutonger av vitt bröd stekta i vitvinsvinäger, dijonsenap, salt, peppar, socker och rapsolja. Kanske lite hackad lök.
Nässelsoppa med pocherat ägg
300 g nässlor
1 lök
1 dl matlagningsgrädde
1 dl buljong
salt, peppar, socker
Förväll nässlorna, spar vattnet. Hacka i mindre bitar. Hacka och fräs löken tills den blir mjuk, men inte tar färg. Tillsätt buljongen, vattnet från nässlorna och grädden. Låt sjuda i ca 20 minuter. Tillsätt nässlorna och mixa med stavmixer. Smaka av med salt, peppar, socker och eventuellt citron.
Pocherat ägg
1 ägg per person
Koka upp vatten med lite ättika och kläck äggen försiktigt i det sjudande vattnet. Låt det dra i ca. 5 minuter. Lyft upp äggen med hålslev och snygga till kanterna. Lägg i soppskålarna.
Ramslöksmuffins
Finhackad ramslök
3 ägg
4 dl turkisk yoghurt
1 dl rapsolja
8 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
salt
Blanda ägg, yoghurt och rapsolja. Tillsätt de torra ingredienserna. Arbeta ihop till en deg med den hackade ramslöken. Grädda ca. 30 minuter.
Björkbladssorbet
Sockerlag (1 Liter vatten + 1 dl socker)
Björkblad (små ljusgröna)
Citron
Koka upp björkbladen i sockerlag. Sila av. Smaka av med citron. Fyll i glassmaskin och frys.
Måltidsdryck
Björksav direkt från björkträd.