Linköping

Man anhållen för mord

En 20-årig man har anhållits misstänkt för mordet på en 26-årig kvinna i stadsdelen Lambohov i Linköping i natt. Kvinnan var student vid universitetet. Även en 18-årig kvinna sitter anhållen misstänkt för skyddande av brottsling. Motivet till mordet är fortfarande oklart.

I stadsdelen Lambohov var många boende chockade efter nattens händelse.

- Det känns ju fruktansvärt obehagligt att det är så nära. Sedan har jag en son och hans flickvän som bor här i Linköping och då tänker man på dem för de har ju cyklat väldigt mycket mellan Ryd och Universitetet, säger Monica Wennberg, bosatt i Lambohov.

Det var strax efter midnatt som den 26-åriga kvinnan hittades livlös på en cykelbana under Lambohovsleden i Linköping. Ambulans larmades och på sjukhuset insåg personalen att kvinnan hade utsatts för ett mord.

Den mördade kvinnan studerade vid Linköpings universitet. Rektor Mille Millnert säger i en kommentar att det är en djupt tragisk händelse. I dag har personal och kurskamrater informerats. Studenthälsan och lärare med psykologkompetens erbjuder nu sitt stöd.

Hur mordet gått till är fortfarande okänt, enligt polisen har hon utsatts för ett kraftigt yttre våld. Något mordvapen har ännu inte hittats.

- Vi har inte gått ut med om det finns något mordvapen överhuvudtaget, utan hon har utsatts för kraftigt yttre våld. Vi letar efter alla tänkbara spår som kan hjälpa oss framåt i utredningen, säger Sofia Karlsson, presstalesman, Östgötapolisen

Polisen spärrade av ett stort område kring brottsplatsen. En cykel med barnsits hittades där kvinnan påträffades. Man har även funnit en väska i området, men det är ännu osäkert om de tillhör den mördade kvinnan. I nuläget arbetar ett 50-tal poliser med fallet.

Efter bara några timmar kunde två personer gripas och anhållas som misstänkta. En 20-årig Linköpingsbo sitter nu på den högre misstankgraden misstänkt för mord. Den andra personen är en 18-årig kvinna som misstänks för skyddande av brottsling. Båda har förnekat brott.

- Nu har polis och åklagare fyra dygn på sig innan den misstänkte måste begäras häktad eller släppas. Den tiden kommer vi att utnyttja för att samla på oss så mycket information som det bara går och sedan lägga det här pusslet som är så viktigt och för att få en överblick över vad som har hänt och varför det kan ha hänt, förklarar Sofia Karlsson.

Polisen säger sig ännu inte veta vad de anhållna har för relation till den mördade kvinnan utan kartlägger nu både offer och gärningsmän för att se om det finns någon koppling. Man vill inte kommentera vad de båda gripna har för förhållande.

– Den anhållna kvinnan är inte tidigare känd av polis, mannen är känd men inte för något liknande, sa Sofia Karlsson, presstalesman vid polisen på presskonferensen. 

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se