Kronoberg

Start för 12 dagars narkotikarättegång

I dag inleddes rättegången i Växjö tingsrätt mot de 10 männen som är inblandade i den narkotikahärva som den senaste tiden utretts i länet. Det handlar om över 9 kilo cannabis som bedöms vara värt uppemot 400 000 kronor.

- 1 kg cannabis skulle levereras till Värnamo den femte mars och resten, åtta och ett halvt kg, skulle levereras till Malmö den sjunde-åttonde, men det blev slutdestination Mörarp i stället, säger åklagaren Yvonne Rudinsson.

Telefonavlyssning och avläsning av SMS-trafik är en del av åklagarens bevisning mot männen tillsammans med polisens iakttagelser.

Själva tillslaget gjordes under dramatiska former utanför Helsingborg. Några av männen skulle sälja partiet på 8 kilo till några av de övriga inblandade. Men köparna ville få ett lägre pris, när det inte gick bestämde de sig för att i stället råna de som hade cannabisen, bland annat en pistol införskaffades.

De båda grupperna skulle i bilar sammanstråla i Åstorp i Skåne, men hade mycket svårt att få kontakt med varandra. Hela tiden var bilarna bevakade av polis som bara väntade på att narkotikan skulle lämnas över mellan bilarna, men efter allt körande runt i Skåne började man i den ena bilen misstänka att polisen var efter dem och den bilen drog snabbt iväg och polisen slog då till mot bilen med cannabispartiet.

Advokat Lars Almström från Markaryd försvarar en av de två män som satt i bilen med paketet med det stora cannabispartiet:

- Min klient visste inte om att det fanns cannabis i bilen så då kan han ju bara förneka brott. Det fanns ju fler personer i bilen, säger Lars Almström.

Av de tio som stod inför rätta var det bara några som gjorde några medgivanden, och det gällde enbart några av de lindrigare åtalspunkterna. Fyra av de tio männen åtalas för grovt narkotikabrott, ett brott som kan ge upp till tio års fängelse. Fyra andra åtalas för försök till grovt narkotikabrott.

Med så många inför rätta och deras advokater blev det ingen plats över för åhörare i rättssalen. Omkring 20 personer ur allmänheten liksom massmedias representanter fick i stället följa rättegången via bildskärm och högtalare från en annan sal.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se