pronis vd efter domen

"Det känns helt underbart"

Uppdaterad 17.05
Det blev en friande dom för biståndsstiftelsen Pronis förre direktör Lars Hartvigsson. Han är nöjd med domen men samtidigt orolig för att andra biståndsorganisationer ska hamna i samma situation som Proni.

Åtalen mot Hartvigsson och Pronis revisor gällde grovt bokföringsbrott och medhjälp till samma brott och det var biståndsmyndigheten Sida som polisanmälde Pronis anställda, efter ett hjälpprojekt på Balkan. Sida menade att det fanns stora brister i bokföringen, men tingsrätten i Jönköping friar alltså båda två.

Lars Hartvigsson är, inte oväntat, nöjd med domen:

- Det känns ju helt underbart. Jag hade ju en förhoppning om att jag skulle bli friad men man vet ju aldrig, säger Lars Hartvigsson till Nyheterna.

Samtidigt som Lars Hartvigsson är glad är han orolig för att andra biståndsorganisationer kan hamna i samma situation som Proni, eftersom domen i hans ögon är otydlig när det gäller hur bokföring och redovisning ska gå till, för den som bedriver hjälpverksamhet utomlands.

Proni startades på 80-talet i Jönköping och arbetar med försoning och förståelse som en biståndsform. Bland annat jobbade stiftelsen med ungdomar från Nordirland och det framgångsrika arbetet användes sedan på Balkan när kriget delade folkgrupper där. Och Sida, som var den störste finansiären hyllade också arbetet. Men när en revisionsbyrå riktade stenhård kritik mot hur bokföringen sköttes drog Sida öronen åt sig och startade också en rättslig process mot Lars Hartvigsson som direktör och mot revisorn i Proni.

Hela processen har dragit ut på tiden och det har inneburit att Proni nu ligger på is. För man kan inte bedriva en verksamhet som inte har förtroende, säger Lars Hartvigsson:

- Vi får se om jag kan börja arbeta mer aktivt igen, med det som ligger mig närmast om hjärtat.

Åklagare Bengt Svensson har inte bestämt om den friande domen ska överklagas. 

Läs mer:Maria Rymell
maria.rymell@sr.se