Mediciner saknas i stridernas Pakistan

FN varnar i dag för att det fattas pengar för att hjälpa 2,4 miljoner människor på flykt från striderna i Pakistan. Bara en liten andel av beloppet som FN vädjat om har donerats, och det börjar bli brist på bland annat mediciner. Samtidigt växer oron för att alltfler civila drabbas.

Åttaåriga Ishrat Shaista ligger i sin säng på Distriktssjukhuset i Mardan, hon har en metallställning inskruvad i benet, sedan en granat slog ner i hennes hem i Mingora i den krigsdrabbade Swat-regionen.

Ishrat tittar omkring sig med allvarliga stora bruna ögon, hon säger att hon längtar efter att gå i skolan igen. Men livet kommer aldrig att bli sig likt igen. Hennes mamma, två systrar och en bror dog vid samma granatattack. Pappan är borta.

Det här enkla, överbelastade sjukhuset är fullt av civila som drabbats vid den pågående arméoffensiven mot talibaner i nordvästra Pakistan. Läkaren Shahid Durrani säger att man opererar dag och natt på patienter som kommer in med bombskador, splitter, sår, frakturer, infektioner. Det är barn, män, kvinnor, gamla som nu ligger här på blodfläckiga lakan.

FN varnar nu för brist på mediciner, och säger att man bara fått in bråkdel av de flera miljarder kronor som behövs för att hjälpa 2,4 miljoner flyktingar här.

En man, Shaukat från Mingora, fick foten bortskjuten när en stridsvagn öppnade eld mot honom. Jag var ute och samlade hö till mina bufflar och kor, jag visste inte att det var utegångsförbud, jag bar höet på huvudet när de sköt, säger han.

Opinionen i Pakistan står fortfarande bakom arméns offensiv, en majoritet verkar tycka att de våldsamma och extremistiska talibanerna inte längre kunde få hållas. Armén säger att den aldrig angriper de tiotusentals civila som tros finnas kvar i stridszonen. Men att civila drabbas är odiskutabelt. Och många av de skadade jag träffar här verkar uppriktiga i sin oförståelse över varför armén skjuter på och dödar civila i stället för talibanerna.

Nils Horner, Mardan, Pakistan
nils.horner@sr.se