Saab-anställda hoppas få tillbaka jobben

Saab Automobile planerar att återanställa ett antal av dem som sas upp från företaget under våren. Om biltillverkaren snabbt får fram en ny ägare planerar man att kraftigt öka produktionen av bilar i mitten av augusti. Maria Zakariasson blev uppsagd från Saab i april, nu vill hon åter försöka få jobb hos sin gamla arbetsgivare.

– Det är jätteroligt att jag förhoppningsvis kommer tillbaka. Det är det jag vill för i dagens läge är det inte så lätt att få tag på några andra jobb, säger Maria Zakariasson.

Hon har jobbat i 20 år på Saab Automobile, senast som testförare av nya bilar som rullat ut från linan. I dag är hon arbetslös men läser engelska på komvux.

Framför sig på köksbordet har hon ett häfte med uppgifter i engelsk grammatik. Frågan är om hon kommer att ha någon nytta av sina nyvunna kunskaper med tanke på att Saab är på väg att säljas. Engelska som har varit standardspråket inom GM är på väg ut från Saab.

– Det beror väl på vilket språk det blir från de nya ägarna. Vi får väl se, säger Maria Zakariasson.

Beskedet om nyanställningar på Saab Automobile kommer just som förhandlingarna om en ny ägare är inne i slutskedet. Under våren har Saab tappat mer än hälften av sin nybilsförsäljning jämfört med samma period i fjol.

Produktionen av nya Saab-bilar har rasat ner till mycket låga nivåer. Samtidigt har Maria Zakariasson och ytterligare 700 anställda tvingats lämna bilfabriken i Trollhättan.

Nu i veckan beslutade Saab-ledningen att man efter semestrarna i år ska öka produktionskapaciteten upp till runt 1 000 bilar per vecka. Då behöver man nyanställa ett än så länge okänt antal personer. De nyligen uppsagda har då förtur till de nygamla jobben.

Samtidigt står allt och faller med att Saab Automobile hittar en ny ägare. Nuvarande ägaren GM står på randen till en slags ordnad konkurs.

Få om ens någon verkar veta vad GM betyder för Saabs förhandlingar om en ny ägare. Lars Henriksson, docent i handelsrätt vid Handelshögskolan i Stockholm säger till Ekot att diskussionerna om konkurs och konkursskydd för GM i nuläget troligen inte påverkar Saab.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Jens Möller
jens.moller@sr.se