Halland

Vill skärpa EU:s alkoholregler

EU:s generösa regler för hur mycket alkohol en person får föra med sig borde sänkas radikalt och anpassas till vad som gäller för länder utanför EU. Det säger Sofia Modigh, Kristdemokraternas andranamn i EU-valet.

–Det är rimligare att man tar med sig någonting som går att bära än en hel lastbil full med alkohol när man passerar gränsen, säger Sofia Modigh.

Har alkoholsituationen försämrats sedan vi gick med i EU?

–Ja det tycker jag att man får erkänna.

Går det att gå tillbaka till hur det var tidigare?

–Ja, det menar jag att det gör. Inte ur ett nationellt perspektiv utan ur ett EU-perspektiv. Vi ska jobba för en restriktivt alkoholpolitik i EU och folkperspektivet ska lyftas fram.

Sofia Modigh som har sin bakgrund inom nykterhetsrörelsen vill satsa på alkohol- och narkotikafrågor i EU-parlamentet om hon blir invald.

I dag träffade hon halländska representanter för IOGT-NTO där det mesta handlade om en rapport om att man ska minska rattfylleriet i EU-länderna och där Kristdemokraterna vill ha skärpta regler och en promillegräns på 0,2 promille, vilket är den som i dag gäller i Sverige.

Hon ser också ett direkt samband med de nuvarande införselreglerna för alkohol, som hon menar är på tok för frikostiga.

I stället tycker Sofia Modigh att kvoterna som gäller för länder utanför EU borde införas, det vill säga 1 liter sprit, 4 liter vin och 16 liter öl eller vad en person ska kunna bära med sig i en väska.

Hon tycker också att den svenska restriktiva synen på alkohol successivt vinner gehör i andra länder.

–Alkoholpolitiken i EU-länderna går i rätt riktning, det vill säga i restriktiv riktning. Det är därför det är så viktigt att åka ner och kämpa för driver inga politiker frågan då blir det ingen förändring.