p3 nyheter - holland

"Självklart anställa unga, de är billiga"

Ungdomsarbetslösheten är en av de viktigaste frågorna i EU-valet.

I Sverige ligger den på 25 procent, och bara fyra länder i EU ligger högre. Lägst ungdomsarbetslöshet i hela EU har Holland, där den ligger på sex procent.


"Flexicurity ger unga en chans"


och lättare att få jobb.

för att rädda jobben.

Missa inte:

Frank Boks är 29 år och driver en bar i utkanten av Amsterdams centrum. Han tycker att det är rätt självklart egentligen - varför unga lätt får jobb här alltså.

– Unga personer är billigare. Om vi anställer någon som är 16, 17 är det bra för företaget. Deras timlön är rejält mycket lägre än om vi anställer en person som är 28 eller 32.

Men så klart finns det fler förklaringar till varför 94 procent av de unga i Holland har ett jobb.

Christoffer Källberg jobbar på Royal Bank of Scotland i Amsterdam och har varit här i snart ett år nu. Men hur länge till det blir vet han inte.

– Med tanke på hur finansmarknaden ser ut i dag så är det svårt att planera mer än 48 timmar framåt.

I mars sades många upp från banken. Men Christoffer fick behålla jobbet, eftersom sist in först ut gäller inte här på samma sätt som i Sverige.

– Jag var såpass ny att de inte ens hade tillräckligt mycket att utvärdera mig på. De hade ändå anställt mig, investerat i mig, de måste ge mig en chans.

Anledningen till att de holländska LAS-reglerna ändrades var att företagen hade tröttnat på att behöva ge framförallt unga sparken så fort det blev lågkonjunktur, förklarar Ronald Beltzer professor i arbetsrätt på Amsterdams universitet.

– Arbetsgivare ville ha mer frihet, de ville inte sparka de unga, billiga och bättre utbildade anställda.

Så nu när ett företag ska säga upp anställda måste de göra det jämnt fördelat utifrån ålder. Om till exempel 5 personer i 20 -årsåldern får sparken måste samtidigt 5 personer i 50-årsåldern gå.

– Och det gör skillnad. Det har hjälpt många unga, tror jag, säger Ronald Beltzer.

En till förklaring är det lite uttjatade ordet flexibilitet. Omkring 15 procent av alla anställda i Holland har tidsbegränsade kontrakt, berättar Sieto de Leeuw på företaget Randstadt.

Det är världens tredje största bemanningsföretag och huvudkontoret ligger i Amsterdam.

– Vad är er inställning till att anställa unga?

– Varsågod och kom in. Vi ger dig jobb. Och har du inte tagit examen hjälper vi dig med det, för utbildning ger dig högre status på arbetsmarknaden, säger Sieto de Leeuw.

Det låter ju lite som ett paradis, nästan för bra för att vara sant.

Och lite så är det - Sieto de Leeuw säger själv att visst är arbetslösheten låg. Men bland de arbetslösa är många förtidspensionärer med dåliga chanser att någonsin få ett jobb. Och den gruppen växer.

Den sista förklaringen hittar vi i en Filippa K-butik. Sanna Sund som är 23 och butikschef här tror att det handlar om att holländare inte är lika kräsna med vilket jobb de tar.

– De har inte lika höga krav, men då tycker de inte att man kan ställa så mycket krav på dem tillbaka. Svenskar har väldigt stark arbetsmoral om man jämför med hur det är här.

Fast samtidigt tycker Sanna att företagen här faktiskt verkar ha en annan inställning till att ge jobb till unga.

– I Sverige känns det som att du har inte en chans mot någon som har ett par års arbetslivserfarenhet. Det är i princip kört. Det tror jag är den största faktorn som skiljer, att här får ungdomar chansen, säger Sanna Sund.

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se