Vaxholm

MC-åkare buskör på allmän väg i Vaxholm

Bogesundsvägen i Vaxholms kommun har förvandlats till en racingbana där MC-förare kör uppemot 150 kilometer i timmen. Det visade SVT:s uppdrag Granskning på onsdagen.

En av dem som märkt av buskörningen är hockeylegenden Börje Salming som bor i området.

–Det är ju livsfarligt varenda gång, om man ska gå på vägen och det är ju de här motorcyklisterna, de är ju livsfarliga, säger Börje Salming till Uppdrag Granskning.

–När man åker med bilen har man ju mött ett par stycken som har kommit rakt emot en när man kommer i kurvan. Då har man tänkt, att nu är det kört och så ha de vikt av precis sekunden innan.

De senaste fem åren har det inträffat ett tiotal svåra olyckor där motorcyklar har varit inblandade på Bogesundsvägen. Tre av olyckorna har haft dödlig utgång. I ett försök att få stopp på buskörningen genomför polisen sedan en tid en stor länsgemensam insats i området.

–De som buskör är framför allt unga män på sporthojar då. Många av dem är säkert väldigt duktiga MC-åkare, men de åker på marginalen och det är inte långt borta att det ska gå åt pipan,, säger Staffan Häggkvist, trafikpolis i Roslagen.

Tror ni att ni kommer få ner olycksstatistiken?

–Förhoppningsvis får vi det på Bogesundsvägen där vi nu har en stor satsning, men de här MC-åkarna lär ju leta upp andra vägar att åka på. Där man kan åka på ungefär samma sätt, så problemet försvinner ju inte, det flyttas bara, säger Staffan Häggkvist, trafikpolis i Roslagen.

Anna Björkman
anna.bjorkman@sr.se