IRAN

Dödssiffran stiger efter bombattentat

Uppdaterad: 00:30
I den iranska staden Zahedan har nu minst en person gripits, misstänkt för att ligga bakom sprängattentatet mot en moské i staden på torsdagskvällen. Uppgifterna om antalet dödsoffer varierar mellan 19 och 30 och minst ett 50-tal människor har skadats.

Hundratals människor hade samlats i moskén i staden Zahedan i sydöstra Iran för att fira en religiös högtidsdag. Mitt under bönen exploderade plötsligt en kraftig sprängladdning.

Enligt myndigheterna var det verket av en självmordsbombare. Förödelsen blev stor, människor dödades i explosionen, andra skadades. Flera människor utanför moskén skadades också av tryckvågen rapporterar det iranska tv-bolaget Press-tv. Delar av moskén totalförstördes av den våldsamma explosionen.

Minuterna efter dådet ska säkerhetsstyrkor ha hittat en andra sprängladdning i anslutning till moskén, men lyckats oskadliggöra den. Motivet till dådet är okänt, ännu har ingen grupp sagt sig ligga bakom självmordsattentatet. 

Provinsen där attacken skedde, Sistan-Baluchestan, ses som det mest kriminellt utsatta området i Iran. Området delar gräns med både Afghanistan och Pakistan och droghandeln är omfattande.

Det talas i termer om laglöst område med både tungt beväpnade narkotikasmugglare och militanta grupper. Dödliga sammandrabbningar med polisen hör till vardagen. Men om det är någon av de här grupperna som ligger bakom attentatet med så många civila dödsoffer är okänt.

Johan-Mathias Sommarström
johan-mathias.sommarstrom@sr.se