Neutronforskning

ESS-anläggning kan hamna i Lund

Uppdaterad: 01:51
Allt talar nu för att den stora neutronforskningsanläggningen ESS kommer att byggas i Lund. Vid ett möte i Bryssel på torsdagen deklarerade flera stora länder, däribland Tyskland och Frankrike, att de nu stödjer den svenska kandidaturen.

Högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg förhandlade för Sveriges räkning.

– Alla länder som tog ställning tog ställning för Lund. Det känns som en väldigt stor framgång. Vi har kommit mycket närmare ett beslut att vi kan bygga ESS i Lund, säger Lars Leijonborg.

Men du kan inte säga att det är hundra procent säkert?

– Vad är hundra procent säkert här i världen? Men utgången av den här kvällen kunde knappast ha blivit bättre, säger Lars Leijonborg.

Det var med ett stort leende på läpparna som Lars Leijonborg lämnade mötesrummet strax efter klockan elva i går kväll.

Sveriges konkurrenter Spanien och Ungern hade hoppats på att beslutet skulle skjutas upp, men det står nu alltså klart att flera länder stöttar Sverige, bland annat tungviktarna Tyskland och Frankrike. Endast Portugal stödjer Spaniens kandidatur och inget land stöttar Ungern. Nu ligger bollen i Sveriges händer enligt Lars Leijonborg.

– Det är egentligen Sverige självt som fattar det beslutet, när vi anser att vi har tillräckligt mycket ekonomiskt stöd för att bygga den här anläggningen, säger Lars Leijonborg.

– Efter dagens möte kan man säga att vi är mycket, mycket nära ett sådant beslut, säger Lars Leijonborg.

Det mesta talar nu alltså för att den nästan 800 meter långa, och 13 miljarder kronor dyra, neutronforskningsanläggningen kommer att placeras utanför Lund.

ESS har beskyllts för att var ett prestigeprojekt som blir väldigt dyrt. Men enligt Lars Leijonborg kommer det här att vara ett lyft för Sverige och svensk forskning.

– Vi har satsat hårt på att få ESS därför att vi är övertygade om att det här blir ett lyft för svensk forskning och därmed kan det bli ett lyft för Sverige. Det här är en stor dag, säger högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg.

Sverige kommer att stå för 30 procent av finansieringen, Danmark för 12,5 procent och även Norge kommer att bidra ekonomiskt. Liknade anläggningar finns redan i Japan och USA.

David Rasmusson, Bryssel
david.rasmusson@sr.se