Kalmar

Röjningsarbete utan skydd olagligt

Kalmar kommuns anställda vid gatu- och parkförvaltningen nonchalerar säkerheten och använder röjsågar och motorliar med skyddkåporna bortmonterade. Det är olagligt säger Arbetsmiljöverket.

Trots olyckor har det farliga arbetet fortsatt med ett tyst godkännande av arbetsledningen.

Arbetet stoppades på torsdagen efter att Sveriges Radio Radio Kalmar uppmärksammat bristerna. Då hade en bilist tidigare samma dag fått bilrutan spräckt efter ett stenskott från ett arbete där skyddskåpor saknades.

 Thomas Lexinger som är ansvarig chef  säger att om inte frågan uppmärksammas blir det slappt att följa reglerna. Arbetet stoppades och kommer inte att fortsätta förrän skydden är monterade.

Är ett arbetsmiljöbrott

Kalmar kommuns agerande är ett arbetsmiljöbrott, säger Kenneth Bergkvist som är inspektör på Arbetsmiljöverket. Regelverket är utformat för att inte olyckor ska inträffa och det är bara för kommunens arbetsledare och tjänstemän som känt till bristerna att läsa innantill.

- Arbetsgivare och arbetstagare ska känna till reglerna. Följs inte reglerna så ska arbetet stoppas tills skydden är monterade och att personalen fått nödvändig utbildning, säger han till P4 Kalmar

Hasse Carlsson
hasse.carlsson@sr.se