p3 nyheter

Obama vill ha palestinsk stat

Israel och Palestina måste bli två olika stater, annars blir det ingen fred.

Så lät det efter ett möte igår mellan palestiniernas president Mahmoud Abbas och USA:s president Barack Obama.

-- En tvåstatslösning med ett Israel och ett Palestina sida vid sida gagnar båda parter, det kommer även israelerna att inse, sa president Barack Obama efter sitt möte med palestiniernas president Mahmoud Abbas i Vita huset.

Obama upprepade också vad utrikesminister Hillary Clinton sa tidigare i veckan, att Israel måste sluta bygga ut bosättningar på den ockuperade Västbanken, och att det ingår i israels åtaganden att sätta stopp för utbyggnad av bosättningar.

Obamas uttalande var glädjande för Abbas, frågan om bosättningarna är avgörande för om fredsprocessen ska kunna komma igång igen.

Den palestinske presidenten har gjort klart att han inte är beredd att gå tillbaka till förhandlingsbordet så länge Israel fortsätter att expandera sina bosättningar

Obama uppmanade också återigen palestinierna att sätta stopp för våldsaktioner mot Israel. Abbas försäkrade att han vill få igång de avstannade fredssamtalen så fort som möjligt, tiden är avgörande sa han.

Mötet med Abbas var ännu ett steg för Barack Obama i hans nya Mellanösternpolitik. I nästa vecka reser Obama till Kairo där han väntas presentera en mer detaljerad plan för hur USA ska agera för att få igång fredsprocessen.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se