p3 nyheter

60 tjejer utnyttjade på nätet

I dag åtalades den man som är misstänkt för ett av Sveriges mest omfattande fall av sexuellt ofredande på nätet.

Han ska ha tvingat drygt 60 tjejer runt om i landet att klä av sig nakna och göra sexuella handlingar framför en webcam.


– På något sätt får han ju en kick av det här. Han har total kontroll över de här tjejerna, och är otroligt skicklig i att framställa de här hoten, säger åklagare Thomas Bälter Nordeman.

Mannen har hittat tjejerna på sajter som Bilddagboken och Facebook. Sen har han tagit kontakt med dem, hotat att döda dem, deras familjer och vänner om de inte klätt av sig och visat sig framför kameran.

Totalt handlar det om över 60 tjejer mellan 11 och 20 år runt om i hela landet, men åklagaren tror att det kan vara betydligt fler som råkat ut för honom.

Mannen är också dömd tre gånger tidigare för liknande brott. Bland annat under 90-talet, då han ringde han upp tjejer och hotade dem. Sofia var bara 7 år när hon var ensam hemma och svarade i telefon.

– Det var bara att göra som han sa, annars skulle han komma in och göra nånting, berättar hon.

– Och så sa han åt mig att gå ut på balkongen när jag var alldeles naken, ställa mig på bordet och ta mig mellan benen. Det här är obehagligt än idag, så jävla hemskt, man har med sig det hela livet, säger Sofia.

Utredare som gått igenom mannens datorer har hittat ett 40-tal filmsekvenser, som mannen hade spelat in när tjejerna visade sig på webb-kameran. Där finns också i vissa fall mannens röst, där han via mikrofon hotar tjejerna och säger åt dem vad de ska göra:

–Man ser de här övergreppen och man hör hans röst när han hotar och instruerar flickorna, så bevisningen är mycket god, säger åklagaren Thomas Bälter Nordenman.

Själv säger mannen att han är oskyldig och att tjejerna ställt upp frivilligt, hoten som finns på band säger han är en del av ett rollspel.

Mannen åtalas också för att ha våldtagit en 14-årig flicka, bekant till familjen. Men åklagare Thomas Bälter Nordenman säger att det fallet inte har någon anknytning till de andra.

Pernilla Kommes
pernilla.kommes@sr.se

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se