Kritik mot Tysklands hantering av Opel

Samtidigt som tyska regeringen förhandlar för att försöka rädda Opel hålls ett möte i Bryssel i eftermiddag eftersom flera EU-länder är kritiska mot hur just tyska regeringen har agerat i frågan om Opel och GM.

Med på mötet är bland andra Sveriges näringsminister Maud Olofsson och hennes statssekreterare Jöran Hägglund.

– Man vill ju inte hamna i en sits där den tyska regeringen bara säkrar upp verksamheten till General Motors i Tyskland utan faktiskt ser att det finns någonstans mellan 20 och 25 tusen General Motors-anställda i Europa utanför Tyskland, säger Jöran Hägglund.

GM har fabriker i flera EU-länder, och hittills är det främst Storbritannien och Belgien som har kritiserat Tyskland för att mest bara värna tyska jobb i sina förhandlingar med GM om Opels framtid.

Sverige delar kritiken mot Tyskland och har varit drivande för att få dagens möte till stånd, säger Jöran Hägglund. Vid ett möte för ett par månader sedan sa EU-länderna att de skulle hålla varandra informerade om de fortsatta turerna kring GM och Opel, men den överenskommelsen har tyskarna inte hållit, enligt Hägglund.

– Det har ju då inte fullföljts så därför är det viktigt att det finns en chans att få klarhet i hur det är och vilka mått och steg som måste tas, säger Jöran Hägglund.

I Bryssel och Tyskland sker politiska överläggningar på hög nivå om framtiden för GM och Opel.

Här i Sverige har GM-ägda Saab Automobile i dag fått godkännande av Vänersborgs tingsrätt att fortsätta sin rekonstruktion. Beslutet var väntat, men är ändå lugnande för Saab Automobile som är i slutfasen i förhandlingarna om en möjlig ny ägare.

– Det är mycket glädjande. Inte en överraskning i och för sig men det är väldigt positivt för nu kan vi fortsätta det arbete som vi är mitt uppe i och göra färdigt det. Det känns väldigt bra, säger Gunilla Gustavs, informatör på Saab Automobile.

Jens Möller
jens.moller@sr.se 

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se