Kronoberg

Höjda taxor på buss och tåg

Nu höjs priserna på tåg och busstrafiken i länet. Det beslutade regionförbundet idag. Mellan 3 och 6,5 procent kommer taxorna att höjas.

- Dels har vi inte höjt på ett antal år förut, förra året höjde vi, men åren dessförinnan har vi inte höjt. Sen utökar vi trafiken också och någonstans måste man ju ändå ta de pengarna som det kostar. Nu blir det små höjningar varje år istället för en stor höjning, säger Marie-Louise Hilmersson, ordförande i regionförbundets styrelse.

1,5 miljoner kronor kommer taxehöjningarna att ge. Utöver det bidrar länets åtta kommuner och landstinget med 30 miljoner kronor. I våras var det stora tågförseningar efter att länstrafiken lagt ut driften för öresundstrafiken på det danska bolaget DSB First. Att i skenet av det nu höja taxorna ser Marie-Louise Hilmersson inte som något problem.

- När man gör ett nytt system och startar upp något nytt så fungerar ju inte det 100 procentigt hela tiden. Men det har blivit bättre än det var när vi startade i januari.

Men att taxahöjningen kommer strax efter att problemen har varit, hur tror man ser på det?

- Det finns säkert många åsikter på det, det förstår jag också. Men det är ändå så att det är en utökning av trafiken för att vi ska ha möjlighet att köra mera folk, säger Marie-Louise Hilmersson.

Håkan Erlandsson
hakan.erlandsson@sr.se