Lund hamnar på vetenskaplig världskarta

Allt talar nu för att Sverige får en av världens viktigaste forskningsanläggningar, sedan Tyskland och Frankrike klargjort att Lund är den bästa placeringen för den gigantiska anläggningen, ESS. Ett beslut som placerar Sverige på den vetenskapliga världskartan.

– Det är det absolut största som hänt Sverige. Jag tror inte att vi i forskarvärlden förstår storleken eller förstår innebörden och vilket lyft det här är för svensk forskning. Jag tror inte att svenska folket förstår vad det här kan betyda för den här regionen i Sverige. Jag tror inte skåningarna förstår riktigt vad som händer heller, säger Pär Omling, generaldirektör för Vetenskapsrådet. 

Det handlar om ett supermikroskop som tar upp en yta motsvarande en 18-håls golfbana. Där skall man titta på saker man inte kan se. Istället för ljus används neutroner för att studera material i dess minsta beståndsdelar. Det handlar först och främst om fyra forskningsområden: material, miljö, medicin och mat. 

Enligt Vetenskapsrådet kommer Sverige nu att få tillgång till vad man kallar en enorm intellektuell resurs då tusentals forskare från hela världen kommer att flockas i Lund. 

Enligt generaldirektör Pär Omling visar all erfarenhet från liknande stora investeringar i spetsforskning och teknologi att det alltid leder till både väntade resultat, men även till de mest oväntade. 

– Det går naturligtvis att ta Cernanläggningen i Schweiz, det mest berömda i hela "world wide web" som kom ut som en fullständig sidoprodukt av verksamheten, men som i dag är något av var mans verklighet eller vardag, säger Pär Omling. 

Internet, helt enkelt? 

– Internet, helt enkelt. Fanns inte i tankevärlden när man höll på att bygga den här anläggningen i början. 

Enligt forskningsminister, Lars Leijonborg, kommer regeringen senast efter sommaren att fatta beslut om att bilda ett konsortium som skall stå bakom ESS-anläggningen. Byggstart planeras till 2012 och ESS-anläggningen kommer att kosta 14 miljarder kronor. 

– Det är viktigt att betona att det här ska gå igenom den svenska miljöprövningen som är väldigt hård. Det ska uppfylla alla krav annars kommer inte anläggningen att byggas. Det tycker jag känns bra. Det är viktigt, säger Mats Helmfrid, moderat kommunalråd i Lund. 

Forskningssatsningen i Lund kommer kräva nya bostäder, skolor och kommunikationer. Lundabon Gert Inge Nilsson står i Lundagård och lastar av en kanon inför dagens doktorspromovering.

– Kommer det mycket folk och många forskare så blir det bra för Lund. Men något annat kan jag inte tillägga. Det är inte mycket jag förstår av det. Jag kan aldrig begripa sådant, säger Lundabon Gert Inge Nilsson. 

Jens Ericsson
jens.ericsson@sr.se