växjö

Inför rätta för nio kilo cannabis

När polisen stoppade bilen i Skåne hittades över sju kilo cannabis. Nu har rättegången inletts mot tio personer- varav fyra från Jönköpings län - som misstänks för inblandning i en av landets största knarkhärvor någonsin. En Värnamobo pekas ut som en av huvudmännen.

Rättegången i Växjö pågår i tolv dagar. De åtalade nekar till grovt narkotikabrott och har bara i något fall erkänt lindrigare brott. Det var i mars som de tio männen greps när partiet med cannabis skulle byta ägare.

Tre av de som nu står inför rätta i Växjö tingsrätt är från Värnamo och en är från Gislavedstrakten. En av männen från Värnamo, en 31-åring, misstänks vara en av huvudmännen.

Sammanlagt rör det sig om över nio kilo cannabis, värt över 400 000 kronor.

En del av partiet såldes i Värnamo, men större delen av det skulle säljas vidare till ett annat gäng i Skåne. Så här sade chefsåklagare Yvonne Rudinsson när rättegången inleddes i Växjö:

- Ett kilo cannabis skulle levereras till Värnamo den femte mars och resten, åtta och ett halvt kilo, skulle levereras till Malmö den sjunde-åttonde, men det blev slutdestination Mörarp i stället, sade åklagaren Yvonne Rudinsson när rättegången inleddes i dag.

Tack vare spaning och telefonavlyssning hade polisen bra koll på handeln och slog till i mars när knarket skulle byta ägare. Åklagaren yrkar på upp mot fyra års fängelse för de flesta av de åtalade. Bara en, en 25-åring från Värnamo kan få mildrare straff.

Advokat Lars Almström försvarar en av de två män som satt i bilen med paketet med det stora cannabispartiet:

- Min klient visste inte om att det fanns cannabis i bilen så då kan han ju bara förneka brott. Det fanns ju fler personer i bilen, säger Lars Almström.

David Westh
david.westh@sr.se