Jobb inom 48 timmar i Svenljunga

Sysselsättning inom 48 timmar. Det löftet väntas Svenljungas politiker snart ge de arbetslösa ungdomarna i kommunen.

Ungdomsarbetslösheten i Svenljunga har stigit kraftigt under våren. I april saknade 74 Svenljungaungdomar arbete, och det är dubbelt så många som för ett år sedan

Nu på  måndag förväntas så Svenljungas kommunstyrelse besluta om en smått unik arbetsmarknadsinsats. Går förslaget igenom ska Svenljunga lova att alla arbetslösa ungdomar ska få en meningsfull sysselsättning inom 48 timmar.

Många företag i Svenljunga går nämligen bra, och kommunen har bra kontakt med dem, säger Svenljungas kommunalråd Eva Johansson.

– Vi ser att det är många ungdomar som kommer till oss som saknar försörjning, och hamnar på ekonomiskt bistånd från kommunen. Det är oerhört passivt och därför vill vi vända på det - ge samma pengar men kalla det lön istället och ge dem en meningsfull arbetsuppgift.

Eva Johansson berättar vidare att man även ska hjälpa till med coachning och kontakterna med Arbetsförmedlingen.

– Vi vädjar till företagen att hjälpa oss i det här, också försöker vi hjälpa till de första fyra veckorna. Den tiden har vi på oss att hitta praktikplatser och där kommer företagen in på ett viktigt sätt, säger Svenljungas kommunalråd Eva Johansson.

Bo Thorin
bo.thorin@sr.se