BO inför jourtelefon åt hvb-ungdomar

Efter Ekots rapportering om missförhållanden på ett behandlingshem för ungdomar i Mönsterås, där en 13-årig flicka begick självmord förra året, inrättar nu Barnombudsmannen ett nytt informationshäfte och en jourtelefon.

– Vi vill under hösten ge alla barn som placeras på de här hemmen en liten broschyr där de får veta om sina rättigheter. Där får de också ett telefonnummer till oss på Barnombudsmannen, dit man kan ringa om det är så att man har frågor, men också om det finns fel och brister som man vill berätta om, säger Fredrik Malmberg, Barnombudsman. 

En jourtelefon ska alltså inrättas i höst för att ungdomar ska kunna ringa från de hvb-hem, behandlingshem för unga, som länsstyrelserna i Kalmar och Jönköping har tillsyn över. 

Bakgrunden är den kritik som den senaste tiden riktats mot flera hem, framför allt den numera stängda Carl Bobergsgården i Mönsterås, där en 13-årig flicka tog sitt liv förra året. En flicka misshandlades av andra pojkar på hemmet och hade dessutom kunnat rymma vid flera tillfällen och sovit utomhus, trots att hon talat om självmord och hade ett självskadebeteende. 

Idén till häftet och telefonlinjen kommer från ungdomar i ett nystartat expertråd hos Barnombudsmannen som har erfarenhet av att vara placerade på ungdomshem. 

– Expertrådet menar att mellan de här tillfällena när det är tillsyn så är det väldigt svårt att kunna komma till tals om man är på ett sådant hem. Man är ganska maktlös, man kan inte slå larm nånstans om man tycker att det är fel och brister. Och då menar man att det verkligen skulle behövas ett oberoende ställe dit man kan ringa, med ett telefonnummer man kan ringa, säger Fredrik Malmberg. 

Rådet består av fem ungdomar som i ett år framåt kommer att träffa Barnombudsmannen regelbundet för att ge sina synpunkter och dela med sig av sina erfarenheter.

Om broschyren och telefonlinjen fungerar bra, kan det framöver bli aktuellt för hvb-hem i hela landet, säger Fredrik Malmberg, som menar att mycket talar för att länsstyrelserna vill se en bättre tillsyn nu. 

– Jag tror att den diskussion som varit och det som hänt gör att det finns en stark vilja att se hur man kan skärpa tillsynen och även se till att de här barnens rättssäkerhet stärks, säger Barnombudsmannen Fredrik Malmberg. 

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se