Överenskommelse klar

Bildelstillverkare tar över Opel

I natt blev det klart att den österrikisk-kanadensiska bildelstillverkaren Magna blir ny storägare i Opel, med stöd av den tyska staten.

Konkurshotet mot Opel tycks tills vidare vara undanröjt. Med löften om tyska statliga krediter på omkring 50 miljarder svenska kronor går Magna in som ägare i Opel. Ett färdigt avtal ska vara klart inom fyra-fem veckor.

Tyska staten tar en stor risk. Men det hade också en konkurs för Opel inneburit.

Överenskommelsen är försvarbar gentemot skattebetalarna, sa finansministern Peer Steinbrück till journalister efter sex timmars överläggningar i natt.

Magnas partner i affären är statsstyrda ryska storbanken Sberbank och biltillverkaren Gaz. Planen är att Opel nu ska tillverkas och säljas också i Ryssland.

I uppgörelsen ingår inte bara Opels tyska del, utan också fabrikerna i Storbritannien, Spanien, Belgien och Polen. Magnas ledning har förklarat att av de cirka 50 000 jobben kommer ungefär en femtedel att försvinna.

Senare i dag väntas den tyska regeringschefen Angela Merkel ge sin syn på överenskommelsen. Sen ska också de tyska delstater som ställer upp med borgen godkänna överenskommelsen senare i helgen.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se